[ad_1]
قوانین و مقررات طلاق در کشور ما غالبا بر اساس احکام دینی تنظیم شده است. می دانیم که به طور پیش فرض حق طلاق در ایران با مرد است و وکالت بلاعزل از طرف زن برای طلاق دارد. بر اساس تقسیم بندی های صورت گرفته برای انواع طلاق، ممکن است از نوع رجعی یا بائن باشد که هر کدام بسته به شرایط و امکان رجوع مرد به زن قوانین خاص خود را دارند و با یکدیگر متفاوت هستند. از این رو در این مقاله ما سعی داریم شما را با طلاق بائن که در آن امکان رجوع مرد به زن ممکن نیست آشنا کنیم، پس ادامه این مطلب را از دست ندهید.
طلاق بائن چیست؟
طلاق ابزاری است برای جدایی زوجینی که دیگر امکان ادامه زندگی مشترک را برای خود مقدور نمی دانند و می خواهند دوباره به زندگی مجردی خود باز گردند. احکامی که برای طلاق در قوانین مدنی ثبت شده است، همگی نشأت گرفته از فقه و حقوق اسلامی می باشد که مطابق با آن، طلاق به دو دسته بائن و رجعی تقسیم بندی می گردد.
طلاق تنها به دو دسته بائن و رجعی طبقه بندی نمی شود و تقسیمات دیگری نیز برای آن لحاظ می گردد که مفصل در مورد آن ها در مقاله انواع طلاق صحبت شده است. در طلاق از نوع رجعی مرد می تواند به زندگی مشترک خود در دوره عده ای که برای زن در نظر گرفته می شود برگردد و به زن رجوع کند و بدون عقد مجدد زندگی را از سر بگیرد.
اما طلاق بائن با طلاق رجعی متفاوت است و آن نیز خود به دسته های مختلفی تقسیم می گردد. در طلاق بائن، به مرد اجازه رجوع در مدت زمان عده داده نمی شود و برای مراجعه به زن باید ازدواج رسمی و با شرایط جدید صورت گیرد. از جمله شرایط حائز اهمیت در طلاق بائن، قطع شدن نفقه زن در مدت عده می باشد و همچنین در صورت فوت یکی از زوجین در این مدت سهم الارثی برای او در نظر گرفته نخواهد شد. شرایط طلاق بائن با توجه به دوشیزگی و یا یائسگی زن و حتی تعداد ازدواج او متفاوت است که در ادامه به توضیح آن ها خواهیم پرداخت.
شرایط و انواع طلاق بائن
طلاق بائن تحت هر شرایطی امکان ثبت ندارد و نیازمند قوانین و شرایط خاصی است تا زن بتواند به طور کامل از همسر خود جدا شود. شرایطی که طلاق بائن را ممکن می سازد عبارتند از:
شرایط سنی: این قانون در حال حاضر به صورت خود به خود فسخ شده می باشد. منظور از این قسمت این است که اگر زنی در هنگام طلاق 9 سالش تمام نشده باشد و تصمیم به جدایی بگیرد، در زمان عده مرد نمی تواند به او رجوع کند که در حال حاضر ازدواج های زیر 9 سال در دنیا نادر است و این مربوط به سال های گذشته در کشورهای اسلامی می باشد.
اگر زن یائسه باشد: همان طور که می دانیم مطابق با شرایط بدنی و فیزیولوژی، زنان به صورت ماهانه عادت می شوند و بعد از چندین سال در سنینی بین 40 تا 50 سالگی و برای برخی کم تر یا بیش تر، این عادت ماهانه برای آن ها به پایان می رسد و به دوره یائسگی می رسند. اگر زن در زمان طلاق خود یائسه شده باشد، در دوره عده مرد نمی تواند به او مراجعه کند و برای هر زمانی باید مجددا ازدواج صورت گیرد.
طلاق خلع: در طلاق خلع، علت جدایی کراهت و تنفر زن از شوهرش می باشد و به درخواست زن طلاق صورت می گیرد و طبیعتا زن در دوره عده امکان ندارد مرد را بپذیرد. در طلاق خلع زن مجبور است به دلیل داشتن حق طلاق مرد، مالی را به او ببخشد که کم تر از مهریه اش و یا مبلغی به اندازه مهریه و حتی در برخی موارد بیش تر از آن باشد تا مرد رضایت به طلاق دهد و در این حالت برای همیشه از او جدا می شود. زمان عده برای طلاق خلع وجود ندارد.
طلاق مبارات: در طلاق مبارات نیز علت جدایی، کراهت و تنفر زن و شوهر از یکدیگر می باشد و رجوع آن ها به هم بعد از جدایی غیر عقلانی می باشد. در طلاق مبارات به دلیل این که دو طرف از یکدیگر خوش شان نمی آید و نوعی از طلاق توافقی به حساب می آید، مالی که زن به مرد می بخشد نباید بیش تر از مهریه اش باشد و در واقع با بخشیدن بخشی از مهریه خود و یا کل آن از یکدیگر جدا می شوند. عده برای طلاق مبارات لحاظ نمی شود.
طلاق در زمان باکرگی زن: اگر زن و مرد قبل از داشتن رابطه جنسی از یکدیگر جدا شوند و به اصطلاح زن دوشیزه باقی بماند و باکرگی خود را از دست ندهد، طلاق بائن می باشد و مرد برای برگشت به زن باید مجددا با او ازدواج کند. بعد از جاری شدن صیغه طلاق، آن ها به طور کامل از یکدیگر جدا می شوند که معمولا این نوع طلاق در دوران عقد و قبل از شروع زندگی مشترک اتفاق می افتد و از نوع طلاق بائن می باشد. این نوع طلاق به نام طلاق غیر مدخوله نیز شناخته می شود.
طلاق برای بار سوم: اگر زن و شوهر سه بار متوالی با یکدیگر ازدواج کنند، در دو دفعه اول در زمان عده مرد امکان رجوع به زن را خواهد داشت و طلاق از نوع رجعی می باشد. اما برای بار سوم زن به اصطلاح سه طلاقه شده است و مرد در دوره عده نمی تواند دیگر به زن رجوع کند و حتی ازدواج مجدد نیز امکان پذیر نمی باشد. در واقع زن به مرد حرام می شود، مگر این که زن با شخص دیگری ازدواج کند و از او جدا شود تا دوباره بتواند با همسر اول خود ازدواج کند.
همان طور که گفته شد، در طلاق بائن بعد از جاری شدن صیغه آن، زن و شوهر به طور کامل از یکدیگر جدا می شوند و نمی توانند مجدد به یکدیگر برگردند؛ مگر این که ازدواجی صورت گیرد. بعد از طلاق بائن زوجه دیگر نمی تواند در منزل زوج سکونت داشته باشد و از ارثیه مرد نیز چیزی نصیب او نمی گردد. مگر این که در زمان طلاق مرد درگیر بیماری باشد و به واسطه همان بیماری نیز از دنیا برود.
عده در طلاق بائن
در طلاق بائن نیز برای زن عده در نظر گرفته می شود. به جز طلاق هایی که در آن زن باکره و یائسه شده باشد. همان طور که گفته شد، طلاق بائن طلاقی است که دیگر مرد امکان رجوع به زن را بعد از جدایی نخواهد داشت. در طلاق رجعی نیز این رجوع تنها در زمان عده امکان پذیر است و بعد از پایان پذیرفتن دوره عده که سه بار پاکیزگی از عادت ماهانه و یا سه ماه بعد از طلاق می باشد، غیر ممکن می شود. رجوع مرد به زن در این زمان این گونه است که می تواند بدون این که دوباره صیغه عقد دائم و یا موقت خوانده شود، به زندگی خود برگردد و همسر خود را مجدد اختیار کند.
در طلاق بائن نیز برای زن عده وجود دارد، اما در این زمان مرد امکان رحوع به زن را نخواهد داشت و تنها این مدت زمان برای ممنوعیت زن برای ازدواج مجدد در نظر گرفته می شود. تنها در صورتی که زن یائسه باشد و یا رابطه نداشته باشد میتواند عده نگه ندارد و بلافاصله بعد طلاق ازدواج کند.
صیغه جاری شده برای طلاق بائن
طلاق از ایقاعاتی است که انجام دادن آن برای مرد به تنهایی و بدون رضایت زن امکان پذیر است. چرا که حق طلاق با مرد است و می تواند بدون اجازه زن و هیچ دلیلی او را طلاق دهد. در هنگام طلاق، پس از گذراندن مراحل قانونی و ارائه دادخواست و صدور رای قاضی، صیغه طلاق به صورت عربی خوانده می شود. خواندن صیغه طلاق شرایطی دارد و لازم است در زمان جاری شدن آن شاهدینی حاضر باشند. منظور از شاهد در این میان دو مرد عاقل و بالغ می باشد.
در ضمن مردی که تصمیم به جدایی از همسر خود به صورت یک طرفه می گیرد، نیز باید در صحت و سلامت عقلی باشد و با اختیار خود آن را انجام دهد. در صورتی که درخواست طلاق با اکراه و از روی اجبار از طرف شخص دیگری باشد، صیغه طلاق باطل می گردد. همچنین در هنگام جاری شدن صیغه طلاق زن نباید در دوران عادت ماهانه باشد.
مهریه در طلاق
مهریه مالی است که زن در برابر حق طلاقی که مرد دارد به عنوان پشتوانه برای خود در نظر می گیرد و مرد موظف است که آن را در طول زندگی پرداخت نماید. مهریه باید مالی باشد که قابلیت پرداخت داشته باشد و ثبت چیزهایی مثل اعضای بدن و یا اقلامی که امکان تهیه آن وجود ندارد غیر ممکن است. مهریه می تواند ملک، پول نقد، سکه و یا هر چیزی که ماهیت دارایی داشته باشد، شود. اگر طلاق بائن انجام شده از نوع خلع باشد، به دلیل این که زن از مرد کراهت دارد مهریه نمی گیرد و در قبال رضایت مرد در برابر طلاق، مهریه خود را به او می بخشد.
اگر برای دریافت مهریه دچار مشکل هستید و به تنهایی نمی توانید حق خود را از همسرتان دریافت کنید، از وکلای دادگستری شهر سکونت خود کمک بگیرید.
وکیل طلاق کیست؟
وکیلی که برای درخواست طلاق چه از طرف مرد و چه زن وکالت میکند، از وکلای پایه یک دادگستری می باشد که دارای پروانه وکالت بوده و در زمینه دعاوی مربوط به خانواده، طلاق و مهریه، دارای تجربه و تخصص کافی است. کسانی که برای ارائه دادخواست طلاق نیاز به مشورت با یک وکیل خبره دارند می توانند پس از تحقیقات لازم و داشتن جلسه مشاوره حضوری در مورد بهره بردن از وکیل مورد نظر طبق توافقات انجام شده تصمیم بگیرند. توافقات انجام شده طبق درخواست های موکل و میزان حق الوکاله می باشد.
یک وکیل طلاق به موکلین خود کمک می کند تا بتوانند در کم ترین زمان ممکن مراحل طلاق را با دریافت تمام حقوق خود را به پایان برسانند. وکلا در تمام جلسات دادگاه در کنار موکلین خود حضور دارند و با جمع آوری ادله و مدارک کافی می توانند مطابق با شرایط و علت درخواست طلاق قاضی را مجاب به صدور رای به نفع موکل خود کنند.
ازدواج در زمان عده طلاق بائن
اگر زن جدا شده در دوره طلاق خود باکره بوده باشد و طلاق او از نوع غیر مدخوله باشد. طلاقش بائن می باشد و عده ندارد و بلافاصله بعد جدایی امکان خاستگاری و ازدواج خواهد داشت. اما اگر طلاق صورت گرفته مدخوله و بائن باشد، در مدت زمان عده ازدواج او جایز نیست ولی حرام نیز محسوب نمی شود. اگر طلاق رجعی باشد در مدت زمان سه ماهه عده خود ازدواج بر او حرام می باشد و به هیچ عنوان ممکن نیست.
کلام آخر
طلاق بائن یکی از انوع طلاق مطابق با احکام اسلامی می باشد. این طلاق شرایط خاص خود را دارد و آثاری که دارد متوجه مرد و زن می گردد. به طوری که مرد در مدت عده دیگر امکان رجوع به زن را نخواهد داشت و برای برگشت به زندگی، حتی فردای روز جدایی باید مجددا درخواست ازدواج رسمی داشته باشد. در این مقاله ما به طور کامل در مورد طلاق بائن و شرایط آن صحبت کردیم.
از همراهی شما تا پایان مقاله کمال تشکر را داریم. شما می توانید برای شناخت تمامی مطالب حقوقی در حوزه طلاق و آشنایی با حق و حقوق خود در زندگی مشترک به مقالات سایت وکیل چی مراجعه کنید.
بله در دوران بارداری نفقه زن بر عهده مرد است.
برای مدت سه طهر یعنی سه بار پاکیزگی از عادت ماهانه می باشد. اگر زن یائسه باشد این مدت 3 ماه می باشد.
پرداخت نفقه در هنگام عده طلاق بائن برای مرد اجباری نیست و به زن نفقه تعلق نمیگیرد.
نوشته طلاق بائن چیست؟ ⭐【آپدیت1402】⚖️ اولین بار در وکیل چی ⚖️| بهترین مجله حقوقی ایران ✔️. پدیدار شد.
#طلاق #بائن #چیست #آپدیت1402
[ad_2]
لینک منبع